Lees dit bericht in je browser.

Brussel 10 april

 

Ngo’s waarschuwen voor EU migratie- en asielpact en schuiven alternatief naar voor

Vandaag stemt de plenaire vergadering van het Europees Parlement over het nieuwe EU migratie- en asielpact. 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Caritas International herhalen hun scherpe kritiek op de voorstellen die volgens de organisaties onwerkbaar zijn en de fundamentele rechten van mensen op de vlucht verder ondergraven. De organisaties roepen de Europese parlementsleden een laatste keer op om het nieuwe pact niet goed te keuren. Ze leggen meteen ook een alternatief plan op tafel: het Brugmodel.

 

11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Caritas International volgden de onderhandelingen over het pact van bij de start in 2020. “Doorheen de onderhandelingen zagen we de voorstellen stap voor stap verslechteren ten opzichte van de oorspronkelijke teksten van de Europese Commissie. Duidelijk is dat een aantal lidstaten in de Raad zwaar hun stempel hebben gedrukt”, zo stellen de organisaties.

 

Meest zorgwekkend is de invoering van grensprocedures waarbij mensen, waaronder minderjarigen, voor lange periodes worden vastgehouden aan de buitengrenzen van de EU. De organisaties vrezen voor grootschalige detentie van asielzoekers. Gelet op ervaringen met de huidige ‘hotspots’ kan dit alleen tot meer humanitaire drama’s leiden. Daarnaast betreuren ze dat het akkoord lidstaten toelaat om te ontsnappen aan de opvang van asielzoekers, als ze daar financiële middelen (20.000 euro per persoon) tegenover zetten.

 

Sinds de start van de onderhandelingen pleitten middenveldorganisaties voor verplichte solidariteit in de opvang van asielzoekers, voor alle lidstaten. “Er is meer dan ooit nood aan eerlijke spreiding en harmonisatie. Het feit dat die er niet komt is een enorme gemiste kans”, aldus de organisaties.

 

Brugmodel

De organisaties leggen daarom een reeks van voorstellen op tafel die een alternatief kunnen bieden: het Brugmodel voor een menselijk asielbeleid. Op basis van onderzoek van Dr. Ruben Wissing (Universiteit Gent) formuleren 11.11.11, Caritas International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen een wetenschappelijk onderbouwd model, dat de reis volgt van personen die bescherming zoeken in Europa en ingrijpt op elke stap van hun reis.

 

Het hart van het voorstel is "bescherming voor bescherming", waarbij het model een nieuwe aanpak introduceert die de nadruk legt op het verbeteren van de bescherming van mensen op devlucht in hun herkomstregio's en langs migratieroutes. Landen die stappen vooruitzetten op vlak van bescherming, kunnen rekenen op Europese solidariteit, o.a. in de vorm van hervestiging.

 

"De huidige Europese migratieaanpak is onhoudbaar. Strengere grenzen zorgen er niet voor dat mensen stoppen met migreren; het zorgt enkel dat ze meer risico’s nemen. Dit voorstel biedt een duurzaam alternatief dat zowel de belangen van Europa als die van vluchtelingen en de opvanglanden dient", besluiten de organisaties.

 

 

Contactpersoon voor meer informatie

Over Vluchtelingenwerk Vlaanderen:

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich sinds 1987 in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Vandaag zetten we druk op het beleid en sensibiliseren we het ruime publiek. Samen met meer dan 30 lidorganisaties en talloze, gemotiveerde vrijwilligers werken we aan een goede opvang en integratie, zodat iedereen zich thuis kan voelen in België. We ondersteunen iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.

 

Vluchtelingenwerk Vlaanderen
 
Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Kruidtuinstraat 75 - 1210 Brussel
Tel. +32(0) 2 225 44 00 - info@vluchtelingenwerk.be
 
www.vluchtelingenwerk.be

Steun Vluchtelingenwerk op giften.vluchtelingenwerk.be
 
Volg ons op: Instagram en Facebook
 
Meld je af voor deze nieuwsbrief